Dannet eller u(d)dannet?

"Har du hørt den nyeste fra CERN?"

Dannelse er evnen til at begå sig i samfundet.

Men de fleste forstår dannelse som læren om kultur - alt det menneskeskabte. Hvis du ikke ved, hvem N.F.S. Grundvig var, og kender en smule til hans ideer og salmer, så er du ikke dannet. Og hvis du ikke ved, at Venstre ligger til højre i dansk politik, kender en lille smule til de seneste litterære bestsellers eller ved, at gaflen skal ligge til venstre og kniven til højre, så betragtes du som u-dannet,

Du kan være særdeles vel uddannet og u-dannet på samme tid, hvis du har lidt svært ved at begå dig blandt menneskabte normer og regler. Men når det gælder uvidenhed om naturen, fysikken og de love, der styrer universet, er der frit slag. Du kan sagtens gå til bal hos Dronningen uden at kende mere til Einstein end, at har sagde "alt er relativt" - hvad han i øvrigt aldrig har sagt.

Jo, du kan begå dig i samfundet uden at kende noget til de love, der styrer verden. Men du træffer nogle skæve valg. Du kæmper for miljøet og du køber måske et AAA-køleskab, så du kan udlede minde CO2, men du ved ikke hvor meget energi, det koster at producere et køleskab. Det bedste du kan gøre for miljøet er at køre videre med dit gamle køleskab, lige så længe det kan køle din mælk. Det samme gælder i øvrigt for din bil, dit tv og alt andet. Vi kan ikke løse verdens energi- og ressourceproblemer ved at forbruge mere. Det er elementær fysik!

DERFOR! er (natur)viden(skabs)formidling så vigtig! Og hvis du, som har indsigt, har noget viden, du gerne vil formidle, så er du særdeles velkommen til at kontakte Sciencejournalist.dk.