Klimaklog logo

Rebellerne… Hvad driver Extinction Rebellion ud over lovens grænser?

KlimaTV og Klimaklog.dk har indgået et samarbejde om produktion af podcasts og eventuelt også videoer om klima. I første omgang vil vi lave en podcast-serie om klimakampens græsrødder, og i den første podcast sætter vi fokus på Extinction Rebellion. Hvad får mennesker til at sidde alene på en gade i øsende regnvejr og spærre trafikken? Eller til at lænke sig fast til broer og institutioner for siden at blive arresteret for forstyrrelse af ro og orden?

Af Gordon Vahle, Klimaklog
Senest opdateret 4. december 2022

Extinction Rebellion er den første af klimakampens græsrodsbevægelser, som KlimaTV og Klimaklog.dk fortæller om i en planlagt podcast-serie. Klik på billedet og lyt.Extinction Rebellion er den første af klimakampens græsrodsbevægelser, som KlimaTV og Klimaklog.dk fortæller om i en planlagt podcast-serie. Klik på billedet og lyt.
Svarene er ikke entydige, for rebellerne, som de kalder sig selv, er ikke en stor samlet gruppe men er lige så forskellige som alle andre. Rebellerne er decentralt organiseret, og alle alders- og erhvervsgrupper er repræsenteret.
Men én ting er de fælles om: Hvis man spørger, hvorfor de gør det, så er svaret altid: ”Fordi vi er nødt til det.” Den fremtid, de ser for sig, hvis ikke vi handler nu, er så ”rædselsvækkende”, at de føler, det er fuldstændigt umuligt ikke at handle… De stærke udtryk er typisk XR, som er den korte benævnelse for bevægelsen. Og både navnet og det timeglasformede logo understreger, at der kun er to muligheder: udryddelse eller handling – ikke i morgen, men nu! – som hele klimabevægelsens kampråb lyder.

Hver sine grunde


I denne podcast møder du blandt andre fire rebeller.
Du møder en ældre klimakæmper, som er overbevist om, at civil ulydighed virker – som det virkerede for Gandhi og Martin Luther-King.
Du møder bedstemoren til fem, som er ”rædselsslagen” over, at hendes børnebørn måske skal oplæres til at skyde på de hundredetusindevis af klimaflygtninge, der i fremtiden ventes at søge nordpå, fordi det er umuligt at leve andre steder.
Den unge studerende, der har droppet studierne og nu er fuldtidsrebel, har allerede i løbet af sin korte XR-karriere været arresteret en halv snes gange. ”Det er grænseoverskridende, og jeg ville da meget hellere have et helt almindeligt liv med job og karriere”, siger hun til lytterne.
Teenageren, der stadig går i gymnasiet, har læst om klimaforandringerne og har en klar og moden melding om, hvorfor han mener, det er vigtigere at lade sig lænke til en vejspærring end at følge undervisningen: ”Viden forpligter,” lyder hans klare svar.
Mød dem alle og flere til på podcasten her på ’Spreaker’.

Hvem er bag?


KlimaTV er en medieplatform med rødder i Klimabevægelsen. Den både indsamler og producerer oplysende og underholdende videoer og podcasts om klimasagen.
KlimaTV og dens søster på lydsiden, KlimaRadio er startet af Jesper Munk og Rasmus S. Larsen i 2019. I 2022 indgik KlimaTV i et samarbejde med foreningen KlimaHub, der fungerer som produktionsselskab og stiller CVR-nummer, bankkonto m.m. til rådighed for platformen.
Du kan læse mere på klimatv.dk, hvor du også kan finde denne første podcast i serien om klimakampens græsrødder. Du kan også finde forskellige mindre dele af podcasten, inddelt efter hver sit afgrænsende emne. Alle podcastene kan lyttes hver for sig. Det kan være en fordel at lytte til de enkelte dele, hvis du ikke kan afse 1 time og 20 minutter i ét hug.