Bliv klimaklog og red verden

Det haster! Ingen har et sikkert bud på, hvornår de feedback-processer, der holder jordens klima i ave, bryder sammen.

Når det sker, løber processerne løbsk. Måske går kædereaktionen i gang, når temperaturen er steget med 6, 4 eller 2 grader…? Eller før?
I virkeligheden er det meget enkelt, som den svenske teenager Greta Thunberg udtrykker det: »Enten stopper vi udledningen af CO2 og andre drivgasser, inden det er for sent… Eller også gør vi det ikke.«
Enkelt, men også kompliceret. Det kræver viden at gøre det rigtige. Vi har ikke tid til at vente på, at stater, virksomheder og mennesker selv udfører eksperimenter for at finde ud af, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Klimaprocesser og Jordens CO2-strømme er ikke nemme at få styr på, og mange af de tiltag, som fremsættes i bedste mening, har ingen eller i værste fald negativ virkning på klimaet.

Gør det rigtige

Meget af det, du gør for at mindske CO2-udledningen herhjemme, forøger måske udledningen i Kina eller Sydamerika. Eller i tandlægestolen, når du insisterer på at bruge en tandbørste af bambus og får to ekstra huller i tænderne. Vi har ikke tid til fejltagelser – hverken i stemmeboksen, i supermarkedet eller med de valg, vi i øvrigt tager! Derfor er det helt afgørende, at du og alle andre bliver kloge på klimaet. På bloggen klimaklog.dk spørger vi videnskaben, hvad der er op og ned i klimadebatten, så du kan handle derefter
.

Hjælp magthavere til svære beslutninger

MEN den enkeltes indsats er langt fra nok. Vi har ikke tid! Det tager lang tid at ændre vaner, og derfor skal politikerne tvinge os til det – ligesom de tvang os til at ændre en masse vaner under besættelsen. Den gang kørte folk deres biler i garagen, fordi de blev tvunget til det – ikke fordi de syntes, det var fedt eller gavnligt for samfundet…
Vi er nødt til at ændre samfundet så drastisk, at den enkelte slet ikke kan gøre det alene. Hvis vi – som nogle mener – allerede ryger ud over kanten ved 1½ - 2 graders opvarmning, skal vi bremse MEGET hårdt op for at nå det. Det betyder voldsomme indgreb i vores dagligdag, og dén slags tør politikere, der skal genvælges hvert fjerde år, ikke!
Derfor skal vi bruge vores viden til at råbe politikerne op! For – igen – at citere den svenske teenager: »Hvis en meteor var på vej mod Jorden, så ville alle mennesker forene sig i det ene at forhindre denne meteor i at ramme planeten.«

Lyt til videnskaben

Politikerne bliver nødt til at træffe nogle meget ubehagelige og upopulære beslutninger, og dét gør de ikke, hvis ikke vi tvinger dem til at lytte til videnskaben. Erhvervslivet skal også transformere sig. Måske skal vi have en helt anden slags økonomi, hvor CO2-udledning koster alvorligt på overskud og egenkapital? Dén slags gør virksomheder kun, hvis vi tvinger dem til det, fx ved ikke at købe – eller endda forbyde – deres varer, hvis de belaster klimaet.
Klimaklog.dk er mit bidrag til den nødvendige klimadebat. Indholdet bygger på flere hundrede artikler fra dagspresse og fagblade, der er indsamlet siden 2017. Som videnskabsjournalist kan jeg give videnskaben taletid. Magthaverne tror, at videnskaben kommer og redder kloden med et teknologisk fix. Men de samme magthavere tror ikke på videnskaben, når den siger, at der ikke findes et teknologisk fix, men kun besværlig omstilling til mindre udledning af CO2 og andre drivhusgasser.
Klimaklog.dk er et con amore-projekt, men du er naturligvis altid velkommen til at kontakte mig for at blive endnu klogere på klimaet. Skriv til mig HER.

Bedste hilsner Gordon, Sciencejournalist.dk