Åbent brev til statsminister Mette Frederiksen i anledning af Folketingets åbning den 6. oktober 2020.
Af Gordon Vahle, Klimaklog.dk
Senest opdateret 5. oktober 2020
Stakkels Mette. Nu skal hun igen til at holde åbningstale og manøvrere mellem Skylla og Charybdis. Men det er ikke svært: Lyt bare til videnskaben. Screendump fra dagens information
Mette Frederiksen får svært ved at balancere mellem kravene om tidlig pension til Arne og friholdelse af erhvervslivet for enhver pris, når hun om lidt holder åbningstalen. Hun skal på en gang efterkomme klimalovens utvetydige krav om 70% CO2-reduktion om ni år og manøvrere mellem Folketingets Skylla og Charybdis - Pernille og Morten.
Men det er ikke så svært, Mette!
Du skal bare lytte til videnskaben og omskrive Trumps mantra til: "Verden først!". Så i din åbningstale skal du bare svare på ét eneste simpelt spørgsmål. Tror du på videnskaben? Det kan du få uddybet i brevet, som jeg sendte til dig for fjorten dage siden. Du har ikke svaret, men det er også fint nok, hvis du gør det fra Folketingets talerstol!
Aarhus den 22. september 2020
Kære Mette,
Nu er det snart tid til, at du skal holde åbningstalen til Folketinget. Jeg er sikker på, at du vil tale meget om klimaet, for det har du jo lovet i det forståelsespapir, som du og dine nære allierede underskrev den 25. juni sidste år. Som det allerførste punkt stod der: »Vi skal gå forrest i kampen mod klimakrisen. Danmark skal markant hæve ambitionerne for klima, miljø og natur og påtage sig det internationale lederskab for den grønne omstilling. Folketinget kan blive det grønneste parlament i verden, der ikke kun gør noget, men som gør det, der skal til for at leve op til Paris-aftalen.«
Jeg er sikker på, at du ikke har glemt denne vigtige aftale, når du den 6. oktober står på talerstolen og udstikker retningslinjerne for Folketingets arbejde i det kommende folketingsår.
Som videnskabsjournalist glæder det mig meget, at vi omsider har fået en statsminister, der tror på forskning og videnskab. Det kom til udtryk, da du torsdag den 10. september holdt en tale til Dansk Erhverv, hvor du ifølge Information sagde: »Det kan kun lade sig gøre, hvis vi tør tro på, at teknologien er med til at finde svarene for os. Gør vi ikke det, så bliver det kun højere afgifter. Og det er ikke svaret. Det er ikke svaret i dag, det er heller ikke svaret om fem, og det er heller ikke svaret om ti år. Det er ny teknologi. Det er innovation. Det er forskning.«
»Vi når kun en 70 procent målsætning – og det skal vi i 2030 – med innovation. Med ny teknologi.«
Du nævnte både i denne tale og i talen til Grønt Erhvervsforum den 16. september specifikt blandt andet Power-to-X, den endnu umodne teknologi til fremstilling af brintbaseret brændstof med hjælp fra vindmøllestrøm. Og din urokkelige tro på, at sagkundskaben har fornuftige råd, der er værd at efterkomme, har du også flot demonstreret under Corona-krisen.
Alligevel er jeg blevet i tvivl. Og det ville være fint, hvis du i åbningstalen kunne besvare et meget simpelt spørgsmål: Tror du på videnskaben, eller gør du ikke?
Tror du på videnskaben, når den siger, at vi i løbet af ti år passerer så mange Tipping Points, at de bliver til dominobrikker, som vi ikke kan forhindre i at vælte? Vi har jo allerede passeret nogle Tipping Points: Havisen i Arktis får vi aldrig igen. Grønlands indlandsis er på vippen. Amazonas er muligvis også tabt… siger videnskaben.
Tror du på adfærdsforskere, økonomer og Klimaråd, når de siger, at det eneste, der virkelig batter, er en CO2-afgift? Det passer måske ikke helt med din afvisning af afgifter over for Dansk Erhverv…
Tror du på videnskaben, når den siger, at biomasse er lige så sort som kul?
Tror du på videnskaben, når den siger, at Carbon Capture fastholder vores CO2-udledende industri?
Hvis du tror på, at Power-to-X kan bringe Danmark og resten af verden i mål med 70 procents CO2-reduktion i 2030. Tror du så også på én af de mest fundamentale fysiske love, nemlig loven om energibevarelse, der siger, at energi ikke kan opstå eller gå til grunde, men er konstant. Det betyder, at du ikke kan fremstille brændstof uden at tilføre præcis den samme mængde energi, som du får ud af det, når du brænder det af igen. (Plus alt dét, der går til spilde i processen.) Har du regnet på, hvor mange ekstra vindmøller, du skal opføre for at kunne fremstille tilstrækkelige mængder ’grøn’ Power-to-X, så skibe, lastbiler og fly kan fortsætte som før?
Det var det hele. Husk nu at svare på spørgsmålet »Tror du på videnskaben, eller gør du ikke?« den 6. oktober… Jeg glæder mig til din åbningstale!
Bedste hilsner
Gordon Vahle, videnskabsjournalist og medlem af Bedsteforældrenes Klimaaktion