Klimaklog logo

Klimaklog går til filmen

Det er svært og tidkrævende at nå ud til de mennesker – inklusive de politikere og andre beslutningstagere – der IKKE opfatter klimakrisen som verdens mest presserende problem. De læser ikke lange artikler om videnskaben bag klimaforandringerne. Derfor vil Klimaklog.dk nu ændres og fortrinsvis udkomme med små korte videoer, der tager aktuelle klimaemner op. ”5 minutter i 12” hedder det nye format her på Klimaklog.dk.

Af Gordon Vahle, Klimaklog
Senest opdateret 27. november 2022

Fem minutter i tolv... I den første video opfordrer Greta Thunberg og jeg dig til at snakke klima til familiefesterne.Fem minutter i tolv... I den første video opfordrer Greta Thunberg og jeg dig til at snakke klima til familiefesterne.
Videoerne vil handle om stort og småt om klima, biodiversitet og miljø, men det vil stadig være videnskaben, der ligger som en klangbund under det hele.
I den første video fortæller jeg lidt om det nye format, som jeg mener først og fremmest skal være en hjælp til DIG, når du skal fortælle alle dem, du kender, om, hvorfor det er så aldeles afgørende, at vi handler nu – ikke i morgen, men NU.
Som læser af klimaklog.dk har DU jo fattet det! Men kig alligevel videoen igennem, så du ved, hvad jeg har tænkt mig med det nye format. KLIK HER.
Jeg vil i de håndholdte og alt andet end professionelle videoer tage udgangspunkt i en aktuel begivenhed, en nyhed i medierne eller bare et eller andet, som jeg tror du kan bruge i klimakampen. Ud over, at jeg snakker lidt om videoerne, så har jeg denne gang et bud på , hvorfor det er så svært at kommunikere om klimavidenskab i det hele taget.
Jeg bilder mig ind, at du kan bruge lidt baggrundsviden, når du skal overbevise dine kære om, at klokken virkelig ER fem minutter i tolv, og at vi og de skal handle nu! Men jeg ved ikke præcis, HVAD du har brug for.

Hellere én god idé end 500 dårlige


Jeg har 500 ideer, men hvis de alle sammen er dårlige, hjælper de jo ikke. Derfor vil jeg bede dig om at klikke dig ind på Klimaklog.dk og klikke på linket under ”Ris & Ros” og sende mig en mail om, hvad DU gerne vil blive klogere om.
I denne første ”5 minutter i 12” fortæller jeg lidt om, hvor du kan finde nyt fra Klimaklog, så du kan hjælpe med at dele. Vi skal være de små sten, der sætter gang i ringene i vandet, så skvulpene til sidst når politikere og andre med større power til at handle end os.
Netværk – eller ringe i vandet – er afgørende for at nå i mål. Og de første til at kunne kaste sten i vandet og få ringene til at brede sig er dem, der modtager nyhedsbrevene, hver gang der sker noget nyt på Klimaklog.dk, Og hvis du ikke allerede er modtager, så klik på linket ”Modtag Klimaviden” og meld dig til nyhedsbrevet. Hvis dit mailprogram ikke åbner automatisk, kan du bare skrive til klimaklog@sciencejournalist.dk, så modtager jeg dine ideer eller sætter dig på modtagerlisten til nyhedsbrevet.

Videnskab vs. viden


Jeg vil forsøge at gøre det kort. For vi har jo travlt og kun fem minutter, til kirkeklokkerne ringer 12. Videoerne vil være ca. fem minutter lange, men da vi har meget, vi skal nå inden klokken falder i slag, er mine minutter nogle gange lidt længere end dine. Hvilket ifølge Einstein jo er helt fint, bare man bevæger sig hurtigt nok… ;)
De ca. fem minutter korte videoer vil nok blive hovedbestanddelen på Klimaklog.dk for eftertiden. Jeg kan ikke udelukke, at jeg kommer til at skrive nogle af de dér lange indlæg, som hidtil har domineret, men jeg lover, at de (fortsat) bliver sjældne.
Men der er selvfølgelig også lidt om videnskab i denne første ”5 minutter i 12”-video. Professor i klimaforandringer, leder af SDU Climate Cluster og ikke mindst forfatter for FN’s klimapanel (IPCC) Sebastian Mernild og kollegaen fra SDU, filosofiprofessor Mikkel Gerken forklarer lidt om, hvorfor vi har så svært ved at tro på videnskaben, som Greta Thunberg jo har påbudt os at gøre.
Det handler lidt og forskellen mellem videnskab og viden… og en hel del om tipping points, som vil blive behandlet i kommende ”5-i-12”-videoer. KLIK HER for at se premiere-videoen. God kiggelyst.