Klimaklog logo

Tipper hatten...?

5 minutter i 12 handler denne gang om tipping points. Hvornår når vi point of no return, så vi kun kan kigge på, at en proces fortsætter uden, at vi kan stoppe den – heller ikke, hvis vi dropper al udledning af drivhusgasser?

Af Gordon Vahle
Senest opdateret 3. januar 2023

Nytårshatten får lov at illustrere et tipping point. Når den vælter, kan den fingeren i luften ikke rejse den igen. Se den anden video i 5 minutter i 12-serien. Nytårshatten får lov at illustrere et tipping point. Når den vælter, kan den fingeren i luften ikke rejse den igen. Se den anden video i 5 minutter i 12-serien.
Desværre har hverken videnskaben eller andre et eksakt svar på et sådant spørgsmål. Vi har jo aldrig prøvet at passere et afgørende tipping point – heldigvis. Men videnskaben har dog et bud på, hvilke tipping points der tipper først. Der er fem, vi skal holde øje med, og det ene ligger faktisk i vores eget rigsfællesskab. Det er blandt andet dét, som dette andet forsøg i videogenren handler om.
At passere et tipping point betyder ikke, at vi pludselig ryger ud over kanten. Vi mærker det måske ikke engang, og derfor har vi måske allerede passeret ét eller flere. Det er fx ikke sådan, at Grønlands indlandsis forsvinder i det øjeblik vi passerer tipping pointet for afsmeltning af indlandsisen. Men når det sker, kan vi ikke længere stoppe afsmeltningen - uanset, om vi øjeblikkeligt stopper al udledning af drivhusgasser og fjerner al ekstra CO2 fra luften.

Denne video er også for lang og forvrøvlet. Se den alligevel her: 5 i 12 Godt nyt år Tipping points - YouTube, og brug den, når du tager klimadiskussionen op med venner, bekendte og familie – ikke for at pege fingre ad alle os(!), der ikke gør nok, men for at vi skal blive flere, der råber op, så beslutningstagerne hurtigst muligt får truffet de beslutninger, der uvægerligt må træffes.
Hvis du vil vide mere om tipping points er her nogle links til mere struktureret viden:
Klimatiske 'tipping points' kan fastlåse ustoppelige forandringer på kloden – hvor tæt på er de? (videnskab.dk)
Varmen toppede på toppen af Indlandsisen | DMI
Nye tal på klimaændringer: Grønlandske gletsjere smelter 100 gange hurtigere end antaget | Ingeniøren
‘Tipping point’ nået: Is-mangel har ændret grønlandsk økosystem (videnskab.dk)